وقتی بیمار میشویم و برای یک معاینه سرپایی به بیمارستان مراجعه میکنیم، شاید تنها چیزی که به چشممان بیاید، تخت تمیز و مرتبی باشد که روی آن دراز میکشیم و پزشکی که یک روپوش سفید بر تن دارد و به داد ما میرسد. حالا اگر مجبور شویم چند روز در بیمارستان بمانیم، چیزهای بیشتری توجه ما را جلب میکند مثل کمدی که وسایل شخصی خود را در آن میگذاریم، ملحفه و پتوی تمیزی که روی خودمان میکشیم و غذای مخصوصی که میخوریم. اینجاست که تجهیزات چهارگانه بیمارستانی معنا پیدا میکند. حالا چرا نام آن تجهیزات چهارگانه است؟ چون دارای چهار بخش آشپزخانه، آزمایشگاه، قفسهبندی و هتلینگ و رختشویخانه است. هر یک از این بخشها، آن قدر مهم هستند که اگر به درستی طراحی و تجهیز نشوند، کل کارهای بیمارستان به هم میریزد. در این مطلب میخواهیم شما را با بخشهای تجهیزات چهارگانه بیمارستان و فعالیتهای حیاتی آن آشنا کنیم.
تهیه غذای روزانه برای بیماران، فقط یکی از اهداف آشپزخانه بیمارستان است. رضایتمندی و حس خوب بیماران از غذایی که میخورند، تهیه غذایی که مطابق با نیازهای آنها باشد و تحویل یک بشقاب غذایی که عاری از هر گونه آلودگی و طبق رژیم غذایی تجویز شده توسط پزشک باشد نیز اهمیت دارد.
اولین نکته در طراحی آشپزخانه بیمارستان، منوی غذای آن است. اینکه میخواهیم چه غذاهایی برای بیماران آماده کنیم، تعیین کننده این است که به چه تجهیزات و ظروفی برای آشپزی کردن نیاز داریم. هر مرکز درمانی باید منوی غذای خود را متناسب با بیمارانی که دارد، تهیه کند. به طور مثال، در یک مرکز درمانی مربوط به بیماران سرطانی که اشتهای بیماران به دلیل شیمی درمانی کم است باید غذاهای اشتهاآور با ظاهری جذاب آماده شود. به علاوه، در بیمارستانها که باید برای تعداد زیادی از بیماران و پرسنل، غذا درست کنند لازم است که فرآیند پخت و سرو غذا بسیار سریع، آسان، ایمن و کارآمد باشد.
یکی دیگر از نکات مهم در آشپزخانه بیمارستان، تهیه غذا برای بیمارانی است که نیازهای غذایی خاص دارند. هنگام طراحی آشپزخانه باید یک بخش ویژه برای غذاهای فاقد آلرژن، در نظر گرفته شود تا احتمال بروز حساسیت در بیماران خاص به حداقل برسد. در واقع، همان قدر که مهم است بدانیم بیماران چه غذاهایی باید بخورند باید به این نکته نیز توجه کنیم که آنها چه غذاهایی را نباید مصرف کنند. زیرا با مصرف برخی داروها، محدودیتهایی در مصرف برخی غذاها ایجاد خواهد شد.
ببنابراین دپارتمان تجهیزات چهارگانه باید متناسب با منوی غذای بیمارستان، تجهیزات مربوط به نگهداری مواد غذایی، آمادهسازی مواد قبل از شروع پخت، ظروف پخت غذا، ظروف سرو غذا، ترولی جهت حمل مواد غذایی و تجهیزات شستشوی ظروف را تهیه کند.
ماشینآلات جهت آسانتر شدن فرآیند آمادهسازی و پخت مواد غذایی کاربرد داشته و قطعاً باعث افزایش بهرهوری آشپزخانه میشود. علاوه بر اینکه دستگاههای تهیه شده برای تجهیز آشپزخانه بیمارستان باید کیفیت قابل قبولی داشته باشند، نوع چیدمان آنها نیز اهمیت بسیار زیادی دارد. به طور مثال، در بیمارستانی که روزانه باید برای تعداد زیادی از پرسنل و بیماران، غذا تهیه شود، قرارگیری ماشینآلات به گونهای که باعث ایجاد یک خط مونتاژ منظم شود و یک محیط کار با ارگونومی عالی را فراهم کند میتواند کیفیت عملکرد را تا حد زیادی افزایش دهد. همچنین چیدمان دستگاههای موجود در آشپزخانه بیمارستان باید طبق ضوابط و استانداردهای مشخص صورت گرفته و ایمنی پرسنل را در اولویت قرار دهد.
در هر بیمارستانی باید متناسب با حجم سرویسدهی آشپزخانه، نوع و تعداد سردخانه را مشخص کرد. در بیمارستانهای بزرگ معمولاً از سردخانههای مجزا برای نگهداری گوشت، ماهی، لبنیات و سبزیجات استفاده میشود. به طور کلی، در آشپزخانه بیمارستان دو نوع سردخانه وجود دارد: زیر صفر درجه و بالای صفر درجه.
سردخانه زیر صفر درجه یا همان فریزر برای نگهداری طولانی مدت مواد غذایی کاربرد دارد. به همین دلیل باید دمای آن تلرانس کمی داشته و از انجماد کامل مواد غذایی، اطمینان حاصل شود. جنس آن نیز باید قابل ضد عفونی کردن باشد. سردخانه بالای صفر درجه یا همان یخچال برای یخزدایی مواد غذایی منجمد و آماده کردن آنها جهت مصرف روزانه، کاربرد دارد. یخچال باید قفسهبندی مناسبی داشته و جنس بدنه و داخل آن ضد زنگ و قابل استریل باشد.
با وجود اینکه در آشپزخانه بیمارستان، به طور روزانه تعداد زیادی غذا برای پرسنل و بیماران تهیه میشود اما هیچ بوی غذایی نه در خود آشپزخانه و نه در محیط اطراف آن نمیپیچد. دلیلش بسیار ساده است. در آشپزخانه بیمارستان، از یک هود مرکزی که مجهز به فن با قدرت بسیار بالاست برای تهویه هوا استفاده میشود. درست است که هود مرکزی جلوی پخش شدن بوی غذا در بیمارستان را میگیرد اما مهمترین عملکرد آن، حفظ سلامت پرسنل در آشپزخانه است. بنابراین یکی از نکات بسیار مهم در آشپزخانه بیمارستان، طراحی دقیق سیستم تهویه مرکزی و پیادهسازی زیرساختهای لازم برای آن است.
دپارتمان تجهیزات چهارگانه رئوف، بیش از ۲۰ سال است که در زمینه طراحی آشپزخانه بیمارستان و تجهیز آن، فعالیت میکند. افتخار ما، اعتماد همیشگی مشتریانمان است. مفتخریم که توانستهایم تاکنون بیش از ۱۰۰ مرکز درمانی را در اقصی نقاط ایران تجهیز کنیم. در تمامی این پروژهها، دستگاههای مورد استفاده جهت نگهداری مواد غذایی، آمادهسازی، پخت و سرو غذا و تجهیزات شستشو از بهترین برندهای دنیا انتخاب شدهاند و خوشبختانه، نتیجه کار بسیار رضایتبخش بوده است.
به طور کلی، تجهیزات آشپزخانه بیمارستان را میتوان در گروههای زیر دستهبندی کرد:
یکی از بخشهای بسیار حساس در هر بیمارستانی، آزمایشگاه آن است. اگر دقت کرده باشید تمامی آزمایشگاهها دارای قفسهبندیهای منسجم و میز کار هم برای قرار دادن تجهیزات مختلف و هم فعالیت تکنسینهاست. در آزمایشگاه بیمارستان که با مواد تخصصی شیمیایی سر و کار دارد، مهم است که وسایل مورد استفاده از یک جنس مناسب انتخاب شوند.
از آنجا که در آزمایشگاه، به یک فضای بهداشتی و استریل نیاز است، استیل ضد زنگ میتواند مناسبترین متریال برای کابینتها و میز کار باشد. این متریال نه تنها در برابر مواد خورنده و حرارت مقاوم بوده بلکه در مقابل کپک، قارچ و باکتری هم مقاوم است، در تماس با مواد شیمیایی آسیب نمیبیند و به راحتی ضد عفونی میشود. لولاهای کابینت نیز از جنس استیل ضد زنگ است و به همین دلیل، استحکام و دوام بسیار بالایی دارد. بکارگیری استیل ضد زنگ در ساخت کابینتهای آزمایشگاه باعث ایجاد ظاهری مدرن و شیک شده و یک محیط کار بسیار تمیز و با دوام را به وجود آورده که در این محیط، تکنسینهای آزمایشگاه به راحتی میتوانند کار کنند.
کابینتها بر اساس ابعاد و نقشه آزمایشگاه بیمارستان طراحی شده و در ساخت آنها میتوان از استیل ضد زنگ با ضخامتهای مختلف، متناسب با نیاز شما، استفاده کرد. البته با توجه به نوع کاربری، امکان استفاده از ام دی اف نیز در ساخت قفسهبندی آزمایشگاه وجود دارد.
ابتدا لازم است متناسب با نقشه آزمایشگاه، مناسبترین چیدمان برای قفسهبندی و میز کار در نظر گرفته شود و طبق آن، کابینت با ابعاد مشخص طراحی و ساخته شود. حالا نوبت به انتخاب متریال میرسد که مطابق با کاربری مورد نیاز میتواند از جنس استیل ضد زنگ یا ام دی اف باشد.
هنگام طراحی قفسهبندی باید به فضای مورد نیاز برای قرار دادن وسایل در کابینت و وزن تجهیزاتی که قرار است بر روی میز کار قرار گیرد، دقت شود. به طور مثال، اگر لازم است که رویه میز کار از جنس سنگ یا بتن باشد تا در طول زمان لک نشده و دچار آسیب دیدگی نشود حتماً طراحی کابینت زیر آن باید به گونهای باشد که تحمل وزن زیاد رویه سنگی یا بتنی را داشته باشد.
در آزمایشگاه بیمارستان معمولاً کابینتهای دیواری با عمق ۳۰ سانتیمتر و کابینتهای زمینی با عمق ۶۰ سانتیمتر طراحی میشوند. اگر میخواهید زیر کابینت دیواری، میز کار داشته باشید بهتر است در قسمت پایین آن، چراغ تعبیه کنید تا تکنسین بتواند با دقت بالا کار خود را انجام دهد. همچنین به دیگر نکات کاربری نیز توجه کنید. به طور مثال، اگر تکنسینهای آزمایشگاه اغلب دستکش میپوشند بهتر است دستگیره کابینتها بزرگ و با روکش زبر باشد تا چسبندگی بهتری را فراهم کند.
از آنجا که در آزمایشگاه، از مواد شیمیایی مختلف استفاده میشود، استنشاق بخارات ناشی از آن میتواند برای تکنسین خطرناک باشد. به همین دلیل، طراحی یک سیستم تهویه مناسب به طوری که بتواند ۱۰۰ درصد هوای محیط داخل آزمایشگاه را به بیرون انتقال دهد، اهمیت بسیار زیادی دارد.
هود آزمایشگاهی انواع مختلفی دارد که از جمله میتوان به هود شیمیایی (خارج کردن بخارات ناشی از مواد شیمیایی)، هود لامینار (یا هود میکروبی جهت جلوگیری از ورود آلودگی به محیط کشت)، هود سقفی (جهت خارج کردن بخارات غیر سمی، بو، گرما و دود)، هود کانوپی (نوعی هود سقفی جهت خارج کردن بخارات سمی، اسیدی و شیمیایی)، هود بازویی (یا هود متحرک جهت خارج کردن ذرات کوچک معلق در هوا و گازهای گرم و فرار) و هود پاتولوژی (جهت خارج کردن بخارات سمی و اسیدی مانند فرمالین) اشاره کرد.
یکی از نکات مهم که باید در هود آزمایشگاهی به آن دقت کرد این است که کابینت یا تجهیزات دیگر، بر سر راه آن قرار نداشته باشند تا تهویه هوا، به درستی انجام شود.
یکی از تجهیزات مهم در هر آزمایشگاهی، دوش و چشم شوی اضطراری است که با پاشیدن آب فراوان به بدن و چشمهای فردی که در معرض بخارات مواد شیمیایی قرار گرفته، مانع از آسیبدیدگی او میشود. دوش و چشم شو از جنس گالوانیزه یا استیل بوده و در مدلهای مختلف دیواری یا سقفی و تک چشمی یا دو چشمی طراحی و ساخته میشود.
دپارتمان تجهیزات چهارگانه رئوف با برخورداری از یک تیم حرفهای و بکارگیری بهترین متریالهای موجود، بیش از دو دهه است که در زمینه طراحی قفسهبندی آزمایشگاهی و ساخت آن، فعالیت میکند. اولویت دپارتمان تجهیزات چهارگانه بیمارستان در قفسهبندی آزمایشگاهی، زیبایی، کارایی و استحکام است و بر خود میبالیم که طی سالها فعالیت، توانستهایم رضایت تمامی مشتریانمان را جلب کنیم.
تجهیزات آزمایشگاه بیمارستان شامل موارد زیر است:
یکی از تجهیزات پرکاربرد در بیمارستان، ترولی است. به طور کلی، ترولی یک وسیله چرخدار و متحرک بوده که برای حمل و جابجایی مواد و اقلام مختلف بین بخشهای بیمارستان استفاده میشود. ترولیهایی که برای جابجایی دارو و لوازم یکبار مصرف پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند دارای چند کشوی قفلدار هستند و در بالای آنها نیز یک طبقه برای قرار دادن سایر تجهیزات وجود دارد. برخی ترولیها نیز که بیشتر در آشپزخانه و رختشویخانه استفاده میشوند، به شکل چرخ دستی بوده و جهت جابجایی ظروف و البسه کاربرد دارند.
یکی از ویژگیهای مهم ترولیها، داشتن سطح ضد میکروب است. در ساخت ترولیها معمولاً از استیل ضد زنگ گرید ۳۰۴ استفاده میشود که این ماده با ایجاد یک سطح بدون تخلخل، جلوی تجمع میکروب و باکتری را میگیرد.
تجهیزات دیگری که هم برای بیماران و هم پرسنل استفاده میشود، کمد و لاکر است که میتواند از جنس استیل یا ام دی اف باشد. کمد بیمار با تخت او هم ارتفاع بوده، در کنار تخت قرار گرفته و برای نگهداری از وسایل شخصی بیمار و همراه او استفاده شده که دارای چند کشو و چند طبقه داخل آن است. لاکر نیز برای قرار دادن وسایل و لباس پرسنل طراحی شده است. ابعاد لاکر به گونهای در نظر گرفته میشود که امکان آویزان کردن لباس بدون چروک شدن آن، وجود دارد. همچنین کمدهای بیمارستانی باید از جنسی باشند که بتوان آنها را ضد عفونی کرد.
در بخشهای مختلف بیمارستان مانند اتاق عمل، از انواع سینک شستشو و ضد عفونی کننده دست استفاده شده که به آن سینک اسکراب گفته میشود. این سینک، از جنس استیل ضد زنگ گرید ۳۰۴ بوده و کاملاً استریل است. در طراحی سینک اسکراب دقت میشود که شیر آب بدون هیچ تماسی با دست، باز و بسته شود. همچنین سینک به طور یکپارچه و بدون هیچ درزی ساخته شده تا مانع از تجمع میکروب و باکتری شود. در سینک اسکراب یک مخزن حاوی بتادین وجود دارد که برای ضد عفونی کردن دستها استفاده میشود. با توجه به نیاز مراکز درمانی، سینک اسکراب میتواند به صورت تک لگن یا چند لگن و در ابعاد مختلف، طراحی و ساخته شود.
دپارتمان تجهیزات چهارگانه رئوف، سابقهای درخشان در ارائه تجهیزات قفسهبندی و هتلینگ بیمارستان دارد. تمامی محصولات ما، مطابق با استانداردهای پزشکی و با استفاده از آخرین تکنولوژیهای موجود، تولید شدهاند. به همین دلیل است که توانستهایم بهترین نتیجه را به مشتریانمان عرضه کنیم.
تجهیزات قفسهبندی و هتلینگ بیمارستان عبارتند از:
یکی از نکات بسیار مهم در لاندری بیمارستان یا رختشویخانه، کنترل عفونت و پاکیزگی کامل آن است. به همین دلیل باید تمامی سطوحی که در تماس با منسوجات هستند مانند کف زمین، دیوارها و رویه میزها، هیچ میکروارگانیسمی را در خود جای ندهند و خودشان عاملی برای انتشار عفونت نباشند. همچنین کف زمین باید یک زهکشی مناسب داشته باشد تا آب و رطوبت را به طور کامل از محیط خارج کند.
به منظور افزایش دوام کف زمین و بهداشت آن میتوان از یک لایه اپوکسی استفاده کرد. بنابراین هم ظاهرش تمیز و براق شده و هم تعمیر و نگهداری مداوم آن، آسانتر میشود. به دلیل تردد زیاد ترولیها، رنگهای استاندارد بر روی کف زمین دوام زیادی نخواهند داشت و در صورت استفاده از کاشی نیز بعد از مدت کوتاهی، کف زمین خراشیده شده و کاشیها میشکنند.
در طراحی رختشویخانه باید ایمنی پرسنل، در اولویت قرار گیرد. به منظور تشویق پرسنل برای شستشوی دستها لازم است یک سینک شستشو بین واحد البسه تمیز و آلوده در نظر گرفته شود. همچنین لولههای آب گرم و بخار داغ نیز در ارتفاعی قرار داشته باشند که هیچ تماسی با پرسنل نداشته باشند.
و اما مهمترین نکته در تجهیز کردن رختشویخانه بیمارستان، فراهم کردن تمامی دستگاههای لباسشویی، خشکشویی و اتوکاری از بهترین برندهای دنیاست. پیشنهاد ما این است که از همان ابتدا، دستگاههایی تهیه شوند که از برندهای معتبر بوده و مجهز به آخرین تکنولوژیهای روز دنیا باشند تا کوچکترین احتمالی برای انتشار عفونت در بخشهای مختلف بیمارستان وجود نداشته باشد.
اتو در انواع مختلف موجود بوده که باید با توجه به کاربرد مورد نیاز، بهترین مدل را انتخاب کرد. اتوی پرس و اتوی غلتک، دو مدل رایج از اتوی بیمارستانی هستند. اتوی پرس برای صاف کردن البسه، ملحفه، روتختی و روبالشی کاربرد دارد. در حالی که اتوی غلتک تنها برای صاف کردن ملحفه استفاده میشود. هنگام تهیه دستگاه اتو بهتر است به ابعاد کلی آن، اندازه صفحه اتو، میزان مصرف انرژی، کیفیت اتوکشی، سرعت عمل، ارگونومی، راحتی کار و ایمنی آن توجه کرد.
این دستگاه، از مکانیزم گریز از محور یا همان سانتریفیوژ استفاده کرده و بعد از شستشوی البسه ضخیم توسط ماشین لباسشویی، آبگیری آن را انجام میدهد. ماشین آبگیر با کوتاه کردن فرآیند خشک کردن منسوجات، تا حد زیادی باعث کاهش مصرف انرژی میشود.
ماشین لباسشویی با ظرفیتهای مختلف از ۲۰ کیلوگرم تا ۱۵۰ کیلوگرم موجود بوده که با توجه به حجم شستشو در مرکز درمانی میتوان دستگاه مناسب را انتخاب کرد. از ماشین لباسشویی برای شستشو و ضد عفونی کردن البسه و ملحفه و از بین بردن هر نوع میکروب، باکتری، انگل و قارچ از منسوجات، استفاده میشود.
بعد از انجام مرحله شستشو توسط ماشین لباسشویی، از ماشین خشکشویی برای خشک کردن البسه استفاده میشود که در سه مدل بخاری، گازی و برقی موجود است. از آنجا که بهتر است برای افزایش طول عمر منسوجات از تماس آنها با حرارت مستقیم جلوگیری شود، نوع بخاری آن برای مصارف بیمارستانی توصیه میشود.
به منظور جلوگیری از انتشار عفونت هم در بخشهای مختلف بیمارستان و هم در قسمتهای متفاوت رختشویخانه، البسه بیمار، البسه پرسنل، پتو و ملحفهها در دو نوع عفونی و غیر عفونی تفکیک شده و با استفاده از ترولیهای مجزا به رختشویخانه منتقل میشوند. در خود رختشویخانه نیز از ترولیهای مجزا برای جابجایی البسه استفاده میشود. این ترولیها معمولاً از جنس استیل ضد زنگ و با استحکام و دوام بالا بوده و امکان شستشو و ضد عفونی کردن آنها وجود دارد.
دپارتمان تجهیزات چهارگانه رئوف، با داشتن یک تیم متخصص و مجرب، طراحی و تجهیز لاندری بیمارستان را از صفر تا صد انجام میدهد. تمامی دستگاههای شستشو و اتوکشی از بهترین برندهای دنیا بوده و تمامی مشتریانمان، از عملکرد رختشویخانه بسیار رضایت داشتهاند.
اگر به دنبال راهاندازی بخش رختشویخانه بیمارستان خود هستید بهتر است تهیه محصولات زیر را در اولویت قرار دهید:
https://www.labelfoodservice.com/blog/hospital-kitchen-design-planning
https://www.clinicalfurniture.com.au/the-benefits-of-medical-trolleys.html
https://www.aboutmechanics.com/what-is-a-medical-trolley.htm