همه ما با شنیدن نام منحوس سرطان، وحشتزده میشویم. در این بین، سرطان سینه یکی از بیماریهایی است که شیوع بسیار زیادی در خانمها دارد اما به این معنی نیست که آقایان اصلاً دچار آن نمیشوند. میتوان گفت از هر ۸ خانم، ۱ نفر به این بیماری مبتلا شده و آقایان هم کمتر از ۱ درصد از مبتلایان را تشکیل میدهند. اتفاقات زیادی ممکن است باعث بروز سرطان سینه شود ولی مهمترین آنها وراثت، سیگار کشیدن، نوشیدن زیاد الکل، خوردن غذاهای فرآوری شده و قرار گرفتن در معرض استروژن است. تحقیقات زیادی، تأثیر تغذیه مناسب و غذای ضد سرطان سینه بر روی پیشگیری از این بیماری را بررسی کردهاند و بعضی به این نتیجه رسیدهاند که رژیم غذایی مدیترانهای (ترکیبی از غلات، حبوبات، میوهها، سبزیجات و ماهی)، خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد. حتی گفته شده که بعضی غذاهای خاص بیشتر از بقیه میتوانند از شما در برابر سرطان سینه محافظت کنند. رسیدیم به قسمت جذاب یعنی معرفی غذاهای ضد سرطان سینه که بهتر است از امروز در برنامه خورد و خوراک خود قرار دهیم.
اولین غذای ضد سرطان سینه سبزیجات با برگ سبزند. سبزیجاتی مثل کلم پیچ، اسفناج، آروگولا، سبزی خردل و چارد که برگ سبز دارند سرشار از آنتیاکسیدانهای کاروتنوئید مانند بتاکاروتن، لوتئین و زاگزانتین هستند. وجود این آنتیاکسیدانها در بدن، با سرطان سینه مقابله کرده و جالب اینجاست که تا ۲۸ درصد خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد.
مرکباتی مثل پرتقال، گریپفروت، لیموترش، لیموشیرین و نارنگی، بمب ویتامین هستند. این مرکبات حاوی ویتامین B، ویتامین C، کاروتنوئیدهایی مانند بتاکریپتوکسانتین و بتاکاروتن و آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی مانند کوئرستین، هسپرتین و نارینژنین هستند که همگی خواص آنتیاکسیدانی، ضد سرطانی و ضد التهابی دارند. به طوری که مصرف آنها میتواند تا ۱۰ درصد ریسک سرطان سینه را کمتر کند.
یکی دیگر از غذاهای ضد سرطان سینه، ماهیهای چرب است. ماهیهای چرب مثل سالمون، ساردین و خالخالی حاوی چربی امگا ۳، سلنیوم و آنتیاکسیدان کانتاکسانتین هستند که کاهش ۱۴ درصدی ریسک ابتلا به سرطان سینه را نشان میدهند. پس تا میتوانید ماهی و غذاهای دریایی بخورید و از لیست غذایی خود، روغن تصفیه شده و غذاهای فرآوری شده را خط بزنید.
بِریها مثل بلوبری، کرنبری، توتفرنگی، زغالاخته، تمشک، توت قرمز و شاهتوت با داشتن آنتیاکسیدان فلاونوئیدها و آنتوسیانینها، مانع از آسیب سلولی و رشد سلولهای سرطانی میشوند.
یکی دیگر از غذاهای ضد سرطان سینه غذاهای تخمیر شده مانند ماست، کفیر، کیمچی، میسو و کلم ترش است. این مواد غذایی مقدار زیادی پروبیوتیک و مواد مغذی دیگر دارند که از شما در برابر سرطان سینه محافظت میکنند.
سبزیجات خانواده آلیوم شامل سیر، موسیر، پیاز، پیازچه، تره و ترهفرنگی هستند. در این سبزیجات، ترکیباتی مثل ارگانوسولفور، آنتیاکسیدان فلاونوئیدی و ویتامین C وجود دارد که خواص ضد سرطان سینه دارند. فقط توجه کنید که مصرف زیاد پیاز پخته احتمال ابتلا به سرطان سینه را افزایش میدهد.
مصرف میوهها به خصوص هلو، سیب و گلابی به دلیل داشتن آنتیاکسیدانهای پلی فنول، تا ۴۱ درصد خطر ابتلا به سرطان سینه را کاهش میدهد.
سبزیجات چلیپایی مثل گل کلم، کلم و کلم بروکلی حاوی ترکیبات گلوکوزینولات هستند. بدن شما میتواند این ترکیبات را به مولکولهایی به نام ایزوتیوسیانات تبدیل کند که خود سپری در برابر سرطان سینه هستند.
حبوبات شامل لوبیا، نخود، عدس، ماش، لپه و کینوا سرشار از فیبر، ویتامین و مواد معدنی هستند که به خصوص فیبر بالای آنها، تا ۲۰ درصد از ابتلا به سرطان سینه جلوگیری میکند.
انواع گیاهان و ادویهجاتی مانند جعفری، رزماری، پونه کوهی، آویشن، زردچوبه، کاری و زنجبیل حاوی ویتامینها، اسیدهای چرب و آنتیاکسیدانهای پلی فنول هستند. مثلاً پونه کوهی با داشتن آنتیاکسیدان کارواکرول و اسید رزمارینیک و زردچوبه با داشتن کورکومین، خاصیت ضد سرطان دارند.
اگر میخواهید دست پیش بگیرید و قبل از اسیر شدن در دام سرطان سینه خود را نجات دهید، هر چه زودتر در برنامه غذایی خود جایی برای غذاهای ضد سرطان سینه مانند ماهیهای چرب، سبزیجات، میوهها، حبوبات و ادویهجات باز کنید.
https://www.healthline.com/nutrition/breast-cancer-foods